451   VELKÉ POŘÍČÍ   549 32   CZECH REPUBLIC    TELEPHONE   +420 724 506 036    E-MAIL   kuba@jakubwihan.com
A D A P T A T I O N   O F   M E D I E V A L   F O R T R E S S

I N T O   F A M I L Y   H O U S E

Ř e š e t o v a   L h o t a ,   C z e c h   R e p u b l i c
Nature of project: conversion and ecological upgrade of medieval fortress into two-family house

Client: Aleš and Kateřina Tyburcovi, Řešetova Lhota, Náchod

Date: 2004

elevations

elevations

first floor plan

first floor plan

apartment 1: 1.1.01 entrance, 1.1.02 bathroom, 1.1.03 kitchen, 1.1.04 dining area, 1.1.05 living area (around wood burning stove + staircase), 1.1.06 bedroom, 1.1.07 deck, 1.1.08 entrance stairs
apartment 2: 2.1.01 entrance, 2.1.02 bathroom (gas heater, boiler), 2.1.03 WC, 2.1.04 hall, 2.1.05 bedroom

second floor plan

second floor plan

apartment 1: 1.2.01 hall, 1.2.02 bedroom
apartment 2: 2.2.01 open loft space, 2.2.02 bathroom, 2.2.03 pantry, 2.2.04 light well, 2.2.05 kitchen, 2.2.06 dining area, 2.2.07 living area (wood burning stove, stairs up to the circular loft bedroom), 2.2.08 balcony

cross sections

cross sections

A-drainage 1000mm deep, B-stone pavement (external stairs), C-light well, D-passive ventilation outlet in the roof window, E-loft bedroom window, low-E double glazing (passive ventilation outlet), F floor of the round bedroom:-timber floor boarding on:-counter joists 100x140mm, -timber joists 100x140mm, -timber support 200x180mm, G part of the ceiling to be possibly removed for future expansion:-timber floor boarding on:-timber joists 50x100mm floating in -aggregate of recycled crushed silicate blocks 200mm thick, -fireboard, -timber joists 100x160mm, H-internal gypsum plaster, -local brick cavity masonry, -cavity infill 100mm cellulose insulation, -external lime render, I-timber construction of a balcony, J-timber construction of a deck, K-newly built elliptical basement wall of recycled stone masonry, L-timber floor boarding on: -timber joists 50x100 mm on -dump-proof membrane of recycled polythene, -solid concrete slab 100mm thick, -aggregate of recycled crushed silicate blocks as an insulation 300mm thick, -gravel 100mm thick, M-lime render, -existing stone masonry, -ventilation cavity, -timber stud work, -100mm cellulose insulation, -vapor check, -compressed straw panels STRAMIT with a lime wash finish, N-vertical timber boarding, -timber stud work, -100mm cellulose insulation, -block masonry, -gypsum plaster, O-recycled concrete tiles, -timber laths, -timber cut rafters, -spaced rafters to give: -350mm straw bale insulation in the roof slope, -vapor check, -compressed straw panels STRAMIT with a lime wash finish, P-timber floor boarding on: -timber joists 50x100 mm floating in -aggregate of recycled crushed silicate blocks, -reinforced concrete 140mm ceiling slab, suspended compressed straw panels ceiling with lighting built in, -limewash, R-original construction

old fortress         sketch         model         phase 1         foundation
       The first picture on the left shows the original structure. On top of these stone walls there used to be another story of a wooden construction that burned down as long as 200 years ago. It was the main quarters of a building complex of an ancient fortress dating back approximately 500 years. All the other buildings surrounding it disappeared over time. What survived was a dilapidated and unpredictable system of underground corridors and curved stone walls. The old woman living alone behind them gave the property away to her newly married granddaughter. She and her husband decided to rebuild it.

       To preserve the historical nature of the house, the internal insulation was fitted onto the interior of the old masonry stone wall, leaving the external facades intact and the interior in harmonious proportion of a modern open plan. Working with a structural engineer who specializes in the restoration of medieval stone constructions, the whole house was stabilized with a reinforced ceiling slab, efficiently tying the whole structure together. The proposed addition to the original structure includes numerous windows opening the interior to the south and enlarging the interior space to a more comfortable level.

       The interior is divided into two separate apartments. The owner's apartment uses the existing entrance and occupies the center and the left half of the first floor including the loft space. The second apartment takes up both floors of the right half of the house and the center of the top floor. Its south-facing central space is dominated by four large timber columns which support the roof structure and the circular loft bedroom under it. The loft bedroom has windows above the roof ridge facing north. The entrance to the second apartment is through a door cut into the original barn port from the north. Once the reinforced ceiling slab is in place it will be impossible to modify it. The intermediate floor structure of the south-facing addition and particularly its southernmost tip is not reinforced concrete but wood. While the curve of the concrete floor slab bends respecting the plan of the original building, the wooden floor attached to it complements the ellipse in the center of the plan. In the future, the two apartments can be integrated to create a stunning southern space by opening this part of the wooden ceiling up to the second floor, creating a second floor gallery with a transparent bridge to the balcony.


In cooperation with: Ing. Jiří Švorc, Náchod, authorized engineer, structural engineer

František Bohadlo, Vysoká Srbská, fire protection
Back to the top